Új Google Ads funkciók, KKV-knak ajánlva

Még a tapasztalt, napi 8-10 órában Google AdWords kampányokat kezelőknek is megnehezítette az életét az átálláskor az új Google Ads felület.

A névváltás nem volt érzelemmentes a szakmán belül sem, de ahogy minden csoda három napig tart, egyre többen hívják már Ads-nek az AdWords-öt és a keresési trendek is azt bizonyítják, hogy egyre szélesebb körben elterjedt az új név használata.

 

Az új Ads felületre történő átállás komolyabb kihívást jelentett a névhasználatnál, érdemes lett volna mérni azt a munkaidő pazarlást, ami a régi és az új felület közötti átkattintással és a fiók betöltése miatti várakozással telt. Aki nem kapott idegösszeomlást a türelmi időszakban, pár hét alatt kényelmesen megszokhatta az új felület használatát. Sőt, így fél év távlatából, ami kb. 1000 munkaórányi Ads rendszer használatot jelent, talán már a korábban évekig használt régi felület lenne a furcsa és nehezebben használható azoknak, akik folyamatosan Google kampányokat kezelnek.

Számtalan izgalmas és mindenekelőtt hasznos funkciót hozott az új Ads rendszer, olyan újításokkal, amik kifejezetten hatékonyak lehetnek a KKV szegmensben és olyanokkal, amiknek a használata nem feltétlenül jelent bevételnövekedést, de budget égetést annál inkább okozhat.

Várat építeni csak biztos alapokra lehet

Ha azt szeretnénk, hogy jól működjenek a Google Ads kampányaink, azokat pedig csak jó weboldalra érdemes futtatni. Nincs az a tökéletesen felépített hirdetési fiók, ami megfelelő weboldal vagy landoló oldalak nélkül eredményesen működhetne. Bármennyit költhetünk hirdetésekre, ha a látogatóból nem tud a honlap vásárlót / ajánlatkérőt / feliratkozót generálni, a hirdetésekre szánt pénzünk csak felesleges kiadás lesz. Márpedig egy nehezen használható, lassú, tartalomban gyenge weboldallal ma már felesleges versenybe szállni. Minimum elvárás a reszponzivitás, a gyors betöltődés, a releváns és egyedi tartalom, az átláthatóság, a könnyű navigálás, a CTA és a konverziómérés lehetősége.

Sokaknak mindez unalmasan hangzik már, azonban amíg ennyi weboldallal találkozunk, amik elveszítik a látogatókat, felesleges az új metrikákról és intelligens célzásokról beszélni, mert a végső cél – legyen az több vásárló, ajánlatkérő vagy nagyobb bevétel – nem fog teljesülni.

Az a hirdető, aki varázslatnak tartja a Google Ads-t és minden felelősséget a hirdetésekre tesz, csalódott lesz és bizalmatlanná válik. Azzal pedig még kevesebben vannak tisztában, hogy a releváns weboldal nem csak azért szükségszerű, hogy a látogató konverziót hajtson végre, hanem a „varázslás” nagyon fontos eleme. Ha a céloldallal kapcsolatos élmény nem megfelelő, az hatással van a minőségi mutatóra, a hirdetés rangsor szerinti helyére, a CPC-re és a hirdetés pozíciójára is.

A kör nem ördögi, hanem inkább logikus: megfelelő weboldal nélkül nincs sikeres Ads kampány.

Fókuszban a Mesterséges Intelligencia és a gépi tanulás

Automatizmus, mesterséges intelligencia, machine learning… A Google évek óta azon dolgozik, hogy a rendszer képes legyen nem csupán támogatni az emberi munkát, de a gépi tanulási algoritmusok által olyan összefüggéseket és a teljesítményt befolyásoló paramétereket találni illetve azokat alkalmazni, amikre mi magunk soha nem lennénk képesek.

Az okos, automatikus beállítások és az intelligens ajánlattételek nem újdonságok, bár az első fecske, az egykori konverzióoptimalizáló is azoknak működött jól, akiknek elegendő adat állt rendelkezésre a fiókjában. Nincs ez másként most sem, kell a kampány mögötti volumen és időt kell hagyni a rendszernek a tanulásra.

A gépi tanulási algoritmusok hatalmas mennyiségű adatot dolgoznak fel, csak így tudnak eredményes teljesítményt nyújtani. Az intelligens ajánlattételek a kisvállalatok esetében is működhetnek sikeresen, ha figyelembe vesszük, hogy

  • a gépnek is tanulnia kell
  • a legjobb működéshez sok adatra van szükség (a technikailag minimum konverziószámot is szorozzuk fel akár 4-5-szörösére) 
  • a munka nagy része intelligens ajánlattételek mellett is ránk marad

bátran rábízhatjuk a pénzünk elköltését a Google-re, de nagyon alacsony budgettel rendelkező, vagy rövid intervallumú kampányok esetén a tapasztalat az, hogy sokszor hatékonyabb a jól ismert kézi CPC vagy a kattintások maximalizálása ajánlattétel mellett dönteni.

Gépi tanulás a kulcsszavak használatakor

Figyelembe véve azt a tényt, hogy a napi keresések mintegy 15%-a új, a Google gépi tanulási technológiáján alapuló pontos egyezés már a keresés szándékát is figyelembe veszi az egyezésnél, nem csak a konkrét szót. Ez azt jelenti, hogy a pontos egyezésű kulcsszavak olyan keresések esetén is megjeleníthetik a hirdetést, amelyek beleértett szavakat, körülírásokat vagy más, ugyanolyan jelentéssel rendelkező kifejezéseket tartalmaznak.

A Google a korai tesztekből megállapította, hogy azok a hirdetők, akik főként pontos egyezésű kulcsszavakat használnak, átlagosan 3%-kal több pontos egyezésű kattintást és konverziót tapasztalnak, amelyek többsége olyan lekérdezésekből származik, amelyeket jelenleg még nem érnek el.

Az újdonságnak számító intelligens megoldást folyamatosan vezetik be a különböző nyelveken, októbertől érhető el az angol nyelvű kulcsszavakhoz.

Néhány hónap múlva már a hazai KKV-k eredményeiben is láthatjuk, hogy mennyire hasznos ez az újítás.

Hirdetésszövegek a karaktertengerben és egy vadiúj meglepi

Lassan okafogyottá válik az évek alatt sokszor ismételt kedvenc mondásom, miszerint a hirdetésszövegek írásakor a kreativitásnak csak a karakterkorlát szab határt, miután a kiterjesztett szöveges hirdetések karakterkánaánját újabb 30 karakternyi címsor és 90 leütésnyi bővítés tette még teljesebbé.

Sok éven át törtük a fejünket a 95 karakternyi hirdetésszövegeken, ezt bővítették 140 karakterre, ma pedig már 270 betűnyi tartalommal (plusz 2×15 karakter útvonal) szerezhetjük meg a felhasználók kattintását, ha ügyesen bánunk vele. Kisebb felületeken (például mobilon) a harmadik címsor és a második leírás gyakran nem jelenik meg, ezért fontos, hogy azok nélkül is értelmes legyen a hirdetésszöveg.

Előfordul, hogy a maximális karakterszám kihasználásakor a második címsor vége is lemarad a megjelenítésnél, a teljes megjelenítés – minden eszköz esetén – csak akkor garantált, ha maximum 33 karakterben korlátozzuk a címsorok összhosszát.

És még egy újítás, amit nagyon várunk

Még fel sem ocsúdtunk a hirdetésszövegek mámorából, hamarosan jönnek az új adaptív keresőhirdetések. Több fiókban béta verzióban elérhetőek már az új típusú szöveges hirdetések. Akár 15 különböző (de legalább 5), 30-30 karakter hosszúságú címsor is megadható, valamint 2-4 leírás, egyenként 90 karakterrel.

A kombinációkat a Google Ads automatikusan teszteli és megtanulja, hogy mely hirdetések teljesítenek a legjobban.

Izgalmas újdonság, ami a KKV szegmensben hirdetők között is hatékony módszerré válhat. A Google belső adatai szerint azok a hirdetők, akik a Google gépi tanulása segítségével több kreatívot kipróbálnak, átlagosan 15%-kal több kattintást érnek el.

Az adaptív keresési hirdetés szerkesztési felülete(Az adaptív keresési hirdetés szerkesztési felülete)

A legkisebbekre is gondoltak

Esélytelenné vált szakmai tudás nélkül jó kampányokat építeni, bár tapasztalat nélkül „adwordsözni” már az elmúlt 8-10 évben is orosz rulettként működött.

Jelentős a számuk azoknak a kis büdzsével rendelkező cégeknek, akik kipróbálnák az Ads hirdetéseket, de a költségek miatt szakember nélkül vágnak bele a fiók felépítésébe. A próbálkozások pedig sokszor pozitív eredmény nélkül zárulnak, emiatt a hirdető bizalmatlanná válik a Google hirdetésekkel szemben. „Ez nem nekünk való.” „Csak lekattintotta valaki a pénzünket.” „Mi többet itt biztosan nem költünk el egy forintot sem.”

A Google kifejezetten ezekre a kis cégekre gondolva hozta létre a Smart Campaign kampánytípust, ami szinte maximálisan az Ads intelligenciájára bízza a kampányépítést és kezelést. A hirdetőnek csak a kampány célját kell meghatároznia, a rendszer létrehozza a kampányokat, meghatározza a célcsoportokat és automatizálja a hirdetési felületek kiválasztását is. Sőt, felismerve a webes háttér hiányosságait, landing oldalak automatikus elkészítését is ígéri a jövőre nézve a keresőóriás. Az, hogy mindez marketing csodafegyver-e, vagy visszafelé elsülő puska, még nem derült ki, mindenesetre a legkisebb hirdetőknek egy jó lehetőség arra, hogy ne egy másik galaxisban próbálkozzanak a kampányépítéssel, hanem egy leegyszerűsített rendszerben.

A szerző

Szaladják Linda

2004-ben, egy digitális magazin szerkesztőjeként kezdtem el online marketinggel foglalkozni, 10 éve pedig örök barátságot kötöttem a Google Ads rendszerrel. 6 éve Google Partnerként, a LindCom színeiben dolgozom, főként KKV szegmensben. Szívügyem a hazai kis- és középvállalkozások támogatása, kezdőknek tartott tréningjeimen több százan tanultak már online marketinget és Google AdWords-öt. 2015-ben a Google Power up! versenyének első helyezettje lettem a Mobile kategóriában, majd a Magyar Marketing Szövetség Országos KKV Marketing Pályázat fődíját nyerték el a kampányaim. Erősségem a stratégia alkotás és az optimalizációs lehetőségek megtalálása.
PPC Pro Facebook-csoport

Csatlakozz Facebook-csoportunkhoz!

PPC és analitika, nem csak Pro felhasználóknak.

Belépek

Írj nekünk!

Kérdésed van? Cikket írnál? Van egy jó képzésed? Feladnál egy álláshirdetést? Írj üzenetet!