Shopping CSS projekt – Béta időszak – Hol tartunk?

Még február végén kérdeztünk meg Titeket, hogy mennyire lenne támogatottsága egy olyan Shopping CSS projektnek, ahol egy alapvetően non-profit alapon szerveződő CSS-t biztosítanánk minden hazai e-kereskedelmi szereplő számára, aki részt szeretne venni benne (értendő ez ügynökségekre is, akik a saját eker ügyfeleinknek szeretnék biztosítani az ezzel járó 20%-os CPC kedvezményt).

Azóta tudjuk, hogy nagy a csend részünkről, de a projekt nem halt el, bár valóban belassult. Erről írnánk most pár gondolatot, státuszt, illetve az eddigi beszélgetések során felmerült pár aggályt, félelmet is szeretnénk tompítani, akár fel is oldani.

Shopping CSS - PPC Pro kezdeményezés

Hol tartunk?

Csak röviden, pontokba szedve:

  • A Covid minket is érintett nyilván, picit jobban kellett fókuszálnunk a saját munkánkra, így ha csak rövid időre is, de parkolóra tettük ezt a feladatot.
    De aztán elővettük, mert továbbra is cél végig vinni ezt.
  • Elkészültünk egy olyan árösszehasonlító oldallal, ahová be tudjuk csatornázni a jelentkező shopokat. Pontosítok: kb. 90%-on van és egyelőre alap funkciókkal, amit idővel szeretnénk majd fejleszteni. A maradék 10% a béta időszakban fog elkészülni, amikor összefutunk pár feed-del és kiderül, milyen standardtól való eltérésekkel kell hibatűrően elkészülni.
  • Első körben ennek az árösszehasonlító oldalnak az is fontos egyedi értéke lesz, hogy nem lesz benne semmilyen mérés. Ez elsőre őrületnek hangzik, de mivel az egész egy non-profit dolog, egyelőre nem látjuk szükségét annak, hogy látogatottsági statisztikáink legyenek. Ha úgy tetszik, ez lesz nálunk a DuckDuckGo csak termékekre. 🙂
    A résztvevő Kereskedők a saját statisztikáikban amúgy is látják majd, hogy mennyi forgalmat terel ez az oldal, de mint sok más hasonló projektnél, nálunk sem az lesz az elsődleges ajánlat, hogy forgalmat tereljünk a Kereskedő oldalára.
  • Bejegyzés alatt van a PPC Pro Alapítvány, ami non-profit szervezetként, jogi entitásként az oldal mögött áll majd (nem ez lesz az egyetlen funkciója, sőt, nem ez lesz az elsődleges funkciója). A hazai bürokrácia szövevényes folyosóin vannak bőven kanyarok, most már úgy tűnik, hogy látszik a fény az alagút végén. Részben azért is nem hallottatok rólunk ez ügyben, mert gyorsabb bejegyzésre számítottunk.
    B terv, hogy ha rövid időn belül nem történik meg még a bejegyzés, akkor Áron egyéni vállalkozóként lesz az oldal mögötti jogi szereplő azzal a vállalással, hogy az egészet tokkal vonóval az alapítványnak átadja a bejegyzés után ellentételezés nélkül.
  • A jogi entitás azért is fontos vízválasztó, mert amikor jelentkezni fogunk a Google-nél a CSS programba, akkor ott is meg kell adni ezt és ott már jó lenne a végleges verzióval nekifutni.

Mik a következő lépések?

Akárhogyan is alakul a jogi entitás körüli cécó, szeptember 7-től megnyitjuk az elkészült árösszehasonlító oldalt a regisztráció előtt. Mit jelent ez?

  • Még nem tudjuk biztosítani a 20%-os CPC kedvezményt, de fontos lesz belistázni minél több Kereskedőt
  • Pontosítani tudjuk a termékeket összerendelő algoritmust
  • Fel tudunk készülni mindenféle furcsaságra a kapott feed-ek kapcsán
  • Az onboardingot fokozatosan visszük végig, várhatóan heti 3-4 Kereskedőt tudunk majd beüzemelni, hogy fokozatosan lássuk a terhelés változását az oldalon. Természetesen, ha a kapott feed-ek minősége jó és a szerver terheltsége vállalható, többet is be fogunk vállalni heti szinten ennél

Mennyibe fog kerülni?

Év végéig, tehát 2020. december 31-ig minden Kereskedő egy nagyon egyszerű flat fee-ért lehet jelen az oldalon: 1 000 Ft + ÁFA / hónap

Ez olyan Kereskedőknek, akik alig költenek Shoppingra, lehet drágább lesz, mint amit máshol ki kell fizetni, nagyobb költés mellett viszont egészen biztosan szinte láthatatlan. Ezen keresztül fogjuk megnézni, hogy

  • egyáltalán mennyien lesznek jelen a programban
  • mennyibe kerül az üzemeltetés
  • ez mennyire van pariban a bevételekkel

A matematika mai állása szerint nagyjából három dolog jöhet ki a végén

  • arányos a bevétel és a kiadás, így vélhetően maradunk ennél az árnál 2021. január 1-től is
  • nagyobb a költség, mint a bevétel: emelnünk kell a havi díjon
  • kisebb a költség, mint a bevétel: itt megvallom még agyalunk, mert a fenti havi díj nem kéne, hogy nagy érvágás legyen a legtöbb Kereskedőnek, az Alapítványnak viszont jól jöhet a pénz a meetupokra, illetve egyéb edukációs jellegű terveinkre, amiből ha nem is közvetlenül, de profitálhatnak a Kereskedők is, ha segíteni tudjuk a hazai PPC és analitika szakma utánpótlását

GYIK / FAQ

Ha sokan csatlakoznak, akkor Áron és Tamás rá fog látni a hazai Google Shopping kampányok többségére?

Semmiképpen.

Több más CSS kedvezményt kínáló cég általában a Shopping kampányok költése után kér százalékot. Ezt vagy bemondás alapon tudják számlázni vagy kérnek hozzáférést a Google Ads fiókhoz, hogy lássák a tényleges számokat vagy kérnek egy Google Data Studio riportot, esetleg Excel/Google Sheet exportot csak a Shopping kampányok költéséről. Olyan működést is láttunk, ahol szó szerint teljesen ingyenesen adják a CSS program kedvezményét, cserébe teljes hozzáférést kérnek a hirdetői fiókhoz (vélhetően, de nem biztos, hogy egyéb up-sell előkészítése miatt).

A fenti árazás, amit leírtunk, teljesen szükségtelenné teszi ezt a hozzáférés kérdést. A 20% CPC kedvezmény érvényesítéséhez szükségtelen nekünk hozzáférni a hirdetői fiókotokhoz az eddigi ismereteink szerint.

Akkor tényleg semmilyen számra nem láttok majd rá a hirdetői fiókokban?

Sajnos nem egészen, de ez inkább „by design”, nem a mi elvárásunk és nem egy általunk támasztott feltétel.

Ha már jártál Google Merchant Center fiókban, akkor már tudod, hogy a fizetett kampányokból egy metrika megjelenik ott is: a kattintások száma. Mivel a CSS program úgy működik, hogy minden CSS partner külön saját Merchant Center fiókot hoz létre minden Kereskedőnek, ezekre rálát. Emiatt látni fogjuk a hirdetett termékek listáját, aktuális árát, elérhetőségét (ami egyébként a Kereskedők weboldalán mind publikus infó) és fizetett kampányok kattintás számait.

De nem látunk CPC-t, költés, megjelenésszámot és ami talán még fontosabb: nem látunk konverziós számot és értéket.

Már benne vagyok egy másik CSS-ben, ott akkor bontsak szerződést?

(ide azért leírnám ismét, hogy MÉG nem tudjuk biztosítani azt a bizonyos 20% kedvezményt, fentebb olvashatod, miért, szóval az itt leírtak a vélhetően közeli jövőt írják le)

Alapvetően ez nem szükséges és részünkről nincs kizárólagossági kritérium. Ha már valahol igénybe veszed a CSS program 20%-os CPC kedvezményét, de a fenti árazással úgy látod, hogy jobban járnál, részünkről nincs akadálya, hogy nálunk is szerződött legyél. Egy Shopping kampány legfeljebb egy Merchant Center feedből tud dolgozni, így a meglévő Shopping kampányod mellé egy másik Shopping kampányt kell indítanod majd az általunk adott Merchant Center fiók bekapcsolásával. A két kampány viszont kanibalizálni fogja egymást, így nem biztos, hogy szerencsés lesz a kettőt együtt futtatni huzamosabb ideig.

Nektek kell kezelni innentől a Shopping kampányaimat?

Határozottan NEM!

Maradhatsz a meglévő Google Ads fiókodban, nem kérünk hozzáférést, kezelheti a kampányt a meglévő kampány manager-ed.

Ha kérem, vállaljátok a Shopping kampányok kezelését?

Igen is meg nem is.

Jelen kezdeményezésnek nem célja, hogy lead-eket gyűjtsünk akár az Exact Matchnek akár a JabJab Online Marketingnek. Ha szükséged van ügynökségi segítségre, természetesen nem fogjuk eldobni magunk elől az üzleti lehetőséget, de azt is lásd, hogy e két ügynökségen túl is számos más ügynökség áll rendelkezésedre, ahol szintén értékes szakemberek dolgoznak. Nézz körül, mérd fel a lehetséges jelölteket, kérj több szereplőtől is árajánlatot, beszélgess el velük és dönts. A CSS program kedvezményét vélhetően meg fogod kapni hamarosan a legtöbb helyen, nem ez lesz a perdöntő.

Lenne még kérdésem!

Nem probléma. Amíg elindítjuk a mi CSS-ünkhöz tartozó külön oldalt és szolgáltatást, addig használd jelen weboldal kapcsolat oldalát, később szeretnénk a PPC Pro-tól, mint szakmai közösségtől mind inkább függetleníteni a szolgáltatást, így később majd „amott” tudsz érdeklődni.

Itt tartunk tehát most, hamarosan jelentkezünk a további részletekkel.

A szerző

Geiger Tamás

A JabJab Online Marketing csapatának vagyok a vezetője .12 éve foglalkozom PPC-vel, ennél is több éve analitikával, az elsők között vetettem bele magam a tag manager rendszerek mély bugyraiba. Mérnök informatikusként végeztem szoftvertechnológia szakon, a mai napig igyekszem kombinálni programozói tudásomat és a vállalkozóként szerzett üzleti és marketing tapasztalataimat. A PPC Pro csoport társ-adminjaként is szívügyem az oktatás és utánpótlás nevelés.
PPC Pro Facebook-csoport

Csatlakozz Facebook-csoportunkhoz!

PPC és analitika, nem csak Pro felhasználóknak.

Belépek

Írj nekünk!

Kérdésed van? Cikket írnál? Van egy jó képzésed? Feladnál egy álláshirdetést? Írj üzenetet!