Shopping CSS Partner – PPC Pro kezdeményezés

A Google Shopping tavalyi indulása után itthon is megjelentek az ún. Shopping CSS partnerek, ezeken belül is azok a cégek, amelyek első sorban az ún. 20%-os CPC kedvezményre hívják fel a figyelmet. Ennek kapcsán Áronnal több kisebb és nagyobb ügynökséggel is beszélgettünk az utóbbi hetekben, így formálódott bennünk egy gondolat, amit most egy vázlat formájában szeretnénk megosztani veletek és a véleményeteket kérni: legyen-e ügynökségeken átívelő Shopping CSS partner a PPC Pro?

Shopping CSS - PPC Pro kezdeményezés

Mi az a Shopping CSS?

A “CSS” rövidítés a Comparison Shopping Services rövidítése, amely a Google egyik szolgáltatására utal. Ez a szolgáltatás árösszehasonlító oldalak számára érhető el kizárólag az Európai Gazdasági Térségben és Svájcban üzemelő kereskedők számára, pontosabban olyan kereskedők számára, akik ezen térségben üzemelnek ÉS igénybe veszik valamelyik ún. “comparison shopping service”-t, azaz CSS Partner-t, tehát egy árösszehasonlító oldal szolgáltatását.

A Google maga is rendelkezik ilyen árösszehasonlító szolgáltatással a google.com/shopping oldalon, így maga is pont olyan CSS-ként vesz részt a Shopping hirdetések megjelenése során, ahogy például Magyarországon az Árukereső, az Olcsóbbat vagy az Árgép.

További részletek a CSS-ek működéséről az alábbi Google súgó oldalon olvasható:

Hogyan szeretne a PPC Pro megjelenni Shopping CSS partnerként?

Jelen kezdeményezés célja az, hogy a magyarországi digitális ügynökségek számára egy olyan ernyőt nyújtson, amely ernyő alatt a lehető legnagyobb transzparencia mellett a lehető legnagyobb biztonsággal, non-profit módon adjon hozzáférést ehhez a 20%-os kedvezményhez.

A kezdeményezés célja továbbá, hogy ne kelljen minden hazai digitális ügynökségnek külön jelentkeznie a CSS programba csak azért, hogy saját ügyfeleik számára is biztosítsák ezt a 20%-os CPC előnyt.

Ehhez a program feltételei miatt nekünk is létre kell hoznunk egy árösszehasonlító oldalt, amely határozottan és kimondva:

  • nem szeretne versenyezni a magyar piac régóta bejáratott árösszehasonlító márkáival, sem a Google organikus, ingyenes találati listájában, sem fizetett, klasszikus, szöveges hirdetésekkel a Google keresőben, sem más fizetett felületeken
  • első körben a CSS program feltételeihez szükséges minimális követelményeket szeretné teljesíteni
  • de szeretne valós funkciókkal értéket szolgáltatni az ott megjelenő Kereskedők számára
  • így az oldalra tévedő valós látogatók számára valós tartalmakat, használható felületet és pontos árakat szeretne kínálni (ami amúgy a programban való részvétel feltétele is)
  • versenyezni fog viszont a többi árösszehasonlító oldallal a Shopping hirdetés dobozban a kereső felületén, azonban a versenyt itt minden esetben a Kereskedők, illetve a Kereskedők nevében eljáró digitális ügynökségek kampány beállításai jelentik majd, amelyre a PPC Pro sem mint alapítvány, sem mint CSS partner nem lesz ráhatással és határozottan nem is szeretne ráhatással lenni

Akkor most a PPC Pro Shopping kampányokat fog kezelni?

Határozottan NEM!

Sem időnk, sem kapacitásunk nincs rá, továbbá az egész esszenciája nem az, hogy maga a PPC Pro egy digitális ügynökséggé váljon.

Ha valaki egy CSS partneren keresztül jeleníti meg a Shopping hirdetéseket, ott továbbra is a saját Google Ads fiókodat használhatod, ehhez mi nem kérünk hozzáférést, nem szeretnénk belenézni, rálátni, belekotyogni, erre van sok nagyon jó szaki az országban. Az egyetlen dolog, ami változik, hogy a termék feed-et a Shopping CSS Partner által létrehozott Merchant Center fiókon keresztül kell bekötni a saját Google Ads fiókodba.

Akkor most….

Igen, tudjuk, sok kérdés merülhet fel már most, ezen sorok elolvasása után, de igyekeztünk ezekre előre válaszokkal szolgálni.

Oké, lökd a részleteket

Jelen blog post célja megosztani a nagyközönséggel egy vázlat dokumentumot. Ebben összeszedtük az elérhető információkat, a mi elképzelésünket és a részvétel várható feltételeit. Az első (vagy talán nulladik) lépés most az, hogy mindenki olvassa ezt át és bátran mondjon véleményt. A könnyebb feldolgozhatóság miatt létrehoztunk egy Google Űrlapot, ahol ezt mindenki megteheti.

A gondolatainkat, válaszainkat a felmerülő kérdésekre, a részvétel általunk elképzelt részleteit itt olvashatjátok.

Miután elolvastátok és szeretnétek megosztani velünk gondolataitokat vagy csak azt, hogy szeretnétek majd részt venni ebben, azt itt tehetitek meg.

A véleményeket 2020. március 15-ig írhatjátok meg, ezt követően összegezzük a kapott infókat és döntünk az esetleges folytatásról és az ehhez szükséges következő lépésekről.

A szerző

Geiger Tamás

A JabJab Online Marketing csapatának vagyok a vezetője .12 éve foglalkozom PPC-vel, ennél is több éve analitikával, az elsők között vetettem bele magam a tag manager rendszerek mély bugyraiba. Mérnök informatikusként végeztem szoftvertechnológia szakon, a mai napig igyekszem kombinálni programozói tudásomat és a vállalkozóként szerzett üzleti és marketing tapasztalataimat. A PPC Pro csoport társ-adminjaként is szívügyem az oktatás és utánpótlás nevelés.
PPC Pro Facebook-csoport

Csatlakozz Facebook-csoportunkhoz!

PPC és analitika, nem csak Pro felhasználóknak.

Belépek

Írj nekünk!

Kérdésed van? Cikket írnál? Van egy jó képzésed? Feladnál egy álláshirdetést? Írj üzenetet!