Megkérdeztük a hazai szakembereket: Mik lesznek a meghatározó trendek 2019-ben PPC/analitika területen?

Idén már két alkalommal kértem meg a keresőmarketing piac szakértőit, hogy mondják el a véleményüket a szakmát érintő változásokról, újdonságokról. Most azzal kerestem meg a kollégákat, hogy írják meg mit várnak a 2019-es évtől PPC illetve analitika területen. 19 szakértő küldte el a véleményét, ezzel ez a cikk lett az eddigi leghosszabb anyagunk a blogon! [olvasási idő ~18 perc]

Mik lesznek a meghatározó trendek 2019-ben PPC/analitika területen?

Nótin Szabolcs, online marketing szakértő, Marketing21

2018-ban hatalmas változások voltak mind analitika mind PPC területen. A legjelentősebb, hogy elindult az új Google Ads rendszer, a GDPR miatt pedig a jogszabályi környezet is gyökeres megváltozott. Úgy tűnik, hogy 2019-ben is résen kell lenni, ismét mozgalmas évünk lesz.

Meggyőződésem, hogy az automatizálás lesz az egyik kulcskérdés 2019-ben. A Google Ads responsive display ads és a keresőhirdetéseknél használható responsive search ads béta verziója már most nagyon eredményesen használható. Korábban minden hirdető szűk keretek közé volt szorítva: párhuzamosan tesztelhettünk 4-6 hirdetésvariációt és a jobbakat fejlesztettük. Könnyen lehet, hogy ezt a feladatot szép lassan leveszi a vállunkról a Google.

Az automatizálás irányába hat a Google kommunikációja a licitstratégiák esetében is. Egyre erősebben terelnek a folyamatosan fejlesztett automatikus licitstratégiák irányába. Ez a PPC szakértők feladatait biztosan át fogja formálni.

Érdemes megemlíteni, hogy a GDPR kapcsán reflektorfénybe kerültek a követőkódok is. A marketing tervekre pedig nagy kockázatot jelent a felhasználók követésének visszaszorítása (Mozilla, Safari, adblocker programok). Veszélybe kerülhet nagyon sok hirdető legerősebb kampánytípusa: a remarketing és a dinamikus remarketing. A Marketing21-nél úgy látjuk, hogy megoldást az erősebb márkaépítés jelenthet.

Buru Ferenc, Head of PPC, PanMedia

Pont a napokban beszélgettem Fazakas Lacival [az első hazai keresőmarketing specialista ügynökség az Arcanian Consulting korábbi vezetője – a szerk.], hogy 10 éve hol tartott a PPC szakma itthon, és hol tart most (spoiler: túl sok minden nem változott). A magyar szitu abban unikális, hogy kicsikre jellemző volumen mellett a nagyokra jellemző szakmai izgés-mozgást (meg igényeket) is tud produkálni. Ezzel együtt a Google üzleti térképén Magyarország bevallottan valahol a harmadik világ országaival van egy ligában (pl. ami az újdonságok megjelenését illeti). Nem baj, megbarátkoztunk vele.

Aki olvas jó szakirodalmat, az tudja, hogy külföldön hol tart ma a PPC a feature-öket és azok felhasználását tekintve. Idehaza a szakbarbárok külföldi fiók és ügyfél híján csak angol nyelvű blogok és portálok híreiből tanulják meg azokat a funkciókat, amelyeket soha nem fognak hazai ügyfélen használni. Viszont a lelkiismeretes szakember elvégzi ezt a munkát is, és ha van rá módja, akkor leakaszt magának valahonnan egy (több) külföldi ügyfelet, akinek a fiókjaiban végre minden létező funkciót és lehetőséget maxon pörgethet (felszabadító érzés, ajánlom mindenkinek). Kedves Google, én azt kérném 2019-re, hogy az új feature-ök rollout-ja/release-e legyen végre borderless.

Ja, hogy a várható 2019-es trendekről kellett volna írnom? Hát machine learning, meg dörög tovább az automa(mone)tizálás, és 2019 a mobil éve lesz, nanáhogy. Eltűnnek lassan a kézműves hirdetések, gép rakja össze helyettünk (és nem az excel), remélhetőleg user feedback alapján. Vagy nem. Mert külön megérne egy cikket, hogy a machine learninget miképp lehet scale-elni olyan kis fiókokban, ahol kevés az algoritmus tanításához az elemszám. A trendeket elnézve ez a skill kezd eléggé fontossá válni szép csöndben, és kevés a témában a jó guide.

Flekács Zoltán, Head of Performance, Growww Digital

2019-ben a Google Attribution várhatóan beüti az utolsó szöget a last click attribúció koporsójába. Azzal, hogy a Facebook megjelentette a saját Attribution platformját – még ha hozzávetőlegesen 0.1-es fapados verzióban készült is el, de saját Data Driven Attribution (DDA) modellel -, az újdonság véleményem szerint megfelelő motiváció arra, hogy jövőre végre a Google is széles körben elérhetővé tegye saját platformját. Ezzel pedig lehetővé válik az alacsony belépési küszöbű attribúciós elemzés és modellezés a PPC-szakemberek és ügyfeleik körében.

Most is lehet természetesen attribúciós modellezni, csak nem triviális feladat; főleg akkor nem, ha az eredményeket, következtetéseket laikusok által is érthető módon kell átadni. A fejlettebb attribúciós modellezés pedig pozitív hatással lesz az autobidding megoldásokra is: több időt és lehetőséget ad a PPC-szakembereknek a magasabb hozzáadott értékű elemzések és stratégia megalkotására, illetve kivitelezésére a kézi CPC-tologatás helyett. Ha még nem automatizáltad saját fiókodban legalább a bidelést, riportolást és más repetitív feladatokat, ne várj tovább – már késésben vagy!

Losonczy Gergő, iProspect Hungary

2019 már biztosan a mobil éve…

Viccet félretéve a jövő éves PPC trendek nagy vonalakban a Google tavalyi re-branding bejelentésével korrelálnak: automatizálás és több-csatornás ökoszisztéma. Valószínűleg még nagyobb hangsúlyt kapnak a machine learning alapú, valljuk be, egyelőre kicsit black-box megoldások (talán a Google előrukkol egy Smart Remarketing funkcióval) és egyre fontosabbá válik a különböző platformokon futtatott kampányok együttes optimalizálása, elemzése (helló attribúciós modellezés!).

Ahogy globálisan egyre többet hallani az Amazon Ads térhódításáról, itthon a szélesedő közösségi médiás platformok (Twitter, Pinterest és Snapchat hirdetések) és a PPC-vel egyre szorosabbá váló influencer együttműködések jelenthetnek új irányt, valamint régóta kérjük a Google Mikulásától a Shopping kampányok magyarországi bevezetését. Emellett az IG TV-ben új kihívóra akadhatnak a YT és a FB videós megoldásai és talán reménykedhetünk pár kampányfelület testreszabásban is (ugye Waze?).

A legizgalmasabb kérdés pedig a PPC specialista szemléletmód átalakulásával ragadható meg, ahogy az algoritmusok próbálnak egyre „okosabbak” lenni nálunk, noha még keveset tudunk ezek valódi működéséről. Nagy kihívás lesz az AI alapú megoldások értékelése, annak a finom egyensúlynak a megtalálása, hogy melyiket hogyan, mikor és milyen manuális kontroll mellett alkalmazzuk, egyáltalán használjuk-e. És igazi szuperképesség lehet az analitikai affinitás, hogy a rengeteg adat által generált zajban hatékonyan tudjuk szűrni és kombinálni a KPI-ok fenyegetése alatt.

És amit biztosra vehetünk: hajtépő Facebook bugokban, inspiráló kampányokban és szakmai eszmecserére (is) alkalmas meetupokban jövőre sem lesz hiány.

Váradi Balázs, Toptarget Marketing

Két dolgot várok a 2019-es évtől.

Egyrészt szerintem az idei évben is érezhető versenytárs (és ezzel együtti CPC) növekedés tovább fog folytatódni. Évről évre egyre több vállalkozás talál rá a Google Ads szolgáltatásaira és próbálja hirdetni magát, ilyen-olyan minőségű hirdetéssel, tartalommal.

Ez köszönhető a Google azon törekvésének, hogy egyre több “Smart” beállítást tesz lehetővé. Ezeket pedig úgy reklámozza, hogy “majd a rendszer csinál mindent” – viszont sajnos sok esetben ezzel nem érik el a céljukat, mert ez a (konverziós) cél meg sincs határozva, be sincs állítva – vagy nem olyan automatikát használ, amihez elég adat áll rendelkezésre.

Ennek a veszélye az, hogy sok hibás beállítású kampány még inkább felfelé tolhatja a CPC árakat, nehezíti a többi hirdető dolgát. Erre a helyzetre az ügynökségeknek is fel kell készülniük. Az eddigieknél is fontosabbá válik a 100% relevancia, mint cél; valamint a rendszerszerű, komplex stratégia tervezése is “kötelező” lesz – az eddigieknél még magasabb szinten. Valamint még intenzívebben kell szakma-szinten kommunikálni, hogy jobban megéri ügynökségre bízni a munkát – és ennek igaznak is kell lennie: minden ügynökségnek törekednie kell a kiváló szakmai teljesítményre!

Másrészt tovább folytatódik a személyre szabottabb hirdetési megoldások elterjedése – itthon is egyre több ügynökség képzi magát olyan szintre, hogy ki tudja használni például a dinamikus remarketing, hirdetés-testreszabók, szkriptek és API-k nyújtotta lehetőségeket.

Török Fanni, PPC szakértő, PPC Média

Mi azt várjuk 2019-től, hogy az automatizmusok, a machine learning és a mesterséges intelligencia finomításán lesz a fókusz. Ezeknek a fejlesztése által bízunk benne, hogy például Google Ads-ben az automatikus ajánlattételi stratégiák megbízhatóbban fognak működni a magyar piacon, akár a kisebb hirdetők körében is.

Reméljük, hogy 2019-ben Magyarországra is megérkeznek a Smart kampányok, amit több mint 40 országba vezetett be idén a Google. Kíváncsian várjuk ezeknek a kampányoknak az eredményeit, ugyanakkor rengeteg fenntartással is, mivel a kontroll jelentősen kikerül a felhasználók kezéből, ami persze a kisvállalkozások számára kényelmesnek tűnhet, de mi PPC-sek tudjuk, hogy ez mennyi veszélyt hordozhat magával.

A Google Ads-ben 2018-ban megjelent több közönség, életesemény és részletes demográfia célzás is, amivel a targetálás tovább finomítható, így izgatottan várjuk a folytatást, nagyon jó lenne, ha 2019-ben akár már a háztartások bevétele szerint is tudnánk célozni.

Véleményünk szerint 2018-hoz hasonlóan 2019-ben is az lesz a hirdetők és a PPC-sek legfontosabb feladata, hogy a felhasználók számára a legjobb eszközökkel, a leggyorsabban, a megfelelő pillanatban, azt az információt biztosítsák, amire szükségük van. Ennek megvalósítása érdekében várhatóan számtalan új eszköz fog a rendelkezésünkre állni 2019-ben.

A fenti változások a mindennapi munkavégzésünkre is jelentős hatással lesznek. A jövőben sokkal nagyobb szerepet fog kapni a kampányok részletes tervezése és kiértékelése, míg a kampányok optimalizálását, felépítését nagy mértékben a smart megoldások fogják elvégezni.

A 2018-as Marketing Live konferencián bemutatták, hogy ez az átalakulás elkezdődött: a stratégiai tervezés és elemzés már a munkavégzésük 60-70%-át teszi ki (korábban ez 20-30% volt), miközben a kampányok menedzselésére allokált munkaidő 60-70%-ról 15-20%-ra csökkent.

Change of strategic focus of agency

Szarvas Szabolcs, Head of PPC, Drive Online

Biztosan meghatározó PPC trend lesz 2019-ben, hogy a mobilok térnyerése még erősebb lesz, épp ezért mindenkinek át kell állni a jól megtervezett, mobilra optimalizált landing oldalakra. Enélkül már biztosan nem indulhat el egy új kampány setup. Ezzel együtt a betöltődési idő is kiemelt fontosságú mobilon, nem hiába lett bevezetve a céloldalak mobilsebesség pontszáma is, ami a minőségi mutatót is befolyásolhatja / befolyásolja. Fontos lesz a következő évben, hogy az automatizációkban rejlő lehetőségeket is minél szélesebb körben kiaknázzuk. Itt elsősorban az automata ajánlattételi stratégiákra és az API fejlesztésekre gondolok. Mi is gőzerővel fejlesztjük a saját API-nkat, ami egyre több nézőpontból vizsgálja az accountokat és már optimalizál is, rengeteg időt megspórolva.

Milyen trend lesz, ami nagy valószínűséggel eltűnik? Csak reménykedünk régóta, hogy kivesző félben van a last click attribúció, reméljük a következő évet már nélküle fogjuk leélni, de sajnos még Google részéről is ez a default, ha egy új konverziós pontot veszünk fel. Egy biztos: a napjai meg vannak számlálva. Továbbá már nagyon várom a RSA hirdetésformátumot, ez teljesen fel fogja forgatni a szövegírást, hirdetésrotációt és a szövegek AB tesztjeit is, de hasonlóképpen 19-re várom a Shopping kampány kis hazánkba érkezését is, ami egyesek szerint be is fog következni…

Metercsik József, Online Marketing Specialista, Drive Online

Az automatizált ajánlattételi stratégiák tovább javulnak, sokkal hamarabb sokkal jobb eredményeket érnek el. Viszont a kattintási költségek rohamos emelkedése miatt nagyon fontos lesz, hogy a keresési kampányokat megfelelő közönséglistákkal egészítsük ki, ezáltal pedig tovább pontosítsuk a célzásunkat. Ezzel egyrészről a kampányok eredményeit javíthatjuk, hiszen alacsonyabb konverziós költséget érhetünk el, másrészről pedig pénzt spórolhatunk az ügyfeleinknek. A pontos kulcsszóegyezés változása miatt az [Exact Match] kulcsszavakra és a korábban már jól működő SKAG (Single Keyword Ad Group) kampányokra is sokkal több figyelmet kell majd szentelnünk 2019-ben.

Fülöp Péter, Senior PPC Supervisor, MediaCom

2019-ben az ideinél is nagyobb mértékben kell majd algoritmusokra és mesterséges intelligenciára hagyatkoznunk. A munkánk egy része biztosan azzal telik majd, hogy biztosítsuk a sikeres és számunkra is hasznos gépi tanulás körülményeit a gépnek és hogy a gép tökéletlenségeit, kezdeti tanulási nehézségeit, majd remélhetőleg sikereit magyarázzuk ügyfeleknek, távoli kollégáknak és saját magunknak is.

Bizonyos manuális feladatoktól szabadulva az innen megmaradt energiákat át fogjuk csoportosítani: az egészen biztosan tucatjával érkező videós, hirdetménybővítményes, remarketinges, új hirdetésformátumos ismerkedés mellett remélhetőleg nyitunk majd új, Magyarországon egyre inkább relevánssá váló új hirdetési platformok felé.

És hogy miért?

Ahogy folyamatosan fejlődik a piac és edukálódnak a piaci szereplők, a megszokott, bejáratott és korábban elégséges 2019-ben már igazán nem lesz elegendő. A pluszért, az újért, a kitűnési lehetőségek után folyó kutatás és keresés pedig izgalmasnak és fáradságosnak ígérkezik.

Pusztai Tamás, Senior PPC Supervisor, MediaCom

Véleményem szerint 2019-ben is az fog folytatódni, ami az utóbbi pár évben elkezdődött. 2018 újításainak egy igen nagy része az automatizálás irányába mutatott.

Ezek egy része azt üzeni: „Mondd mennyit szánsz hirdetésre, tedd le, mond meg mit szeretnél, a többit intézzük”. (Pl.: Smart Bidding megoldások) Sok más pedig az mondja: „Nincs időd/pénzed profi kreatívokat gyárta(t)ni aztán azokat még tesztelni is? Semmi gond, megoldjuk!” (Pl.: beépített ingyenes stock fotó adatbázisok, dinamikus és adaptív kreatívok)

Meggyőződésem, hogy ez lesz az irány a meghatározó még egy pár évig és a tempó csak gyorsulni fog.

A változáshoz pedig a PPC szakmának is alkalmazkodnia kell. Ahogy a gépiparban is gyári munkások helyett már inkább gépkezelők és gépeket programozó IT szakemberek kellenek, nálunk is a munkánk egyre nagyobb részét fogja képezni, hogy a rendszereket átlátva finomhangoljuk, karban tartjuk, sőt esetleg programozzuk az automatizmusokat.

Amire viszont még nagyon sokáig nem lesznek képesek a gépek, az a személyre szabott, minden online és offline faktort figyelembe vevő holisztikus stratégiai gondolkodás. Szerintem, aki ezen a területen erősít, az sokat nem tévedhet.

Németh Edina, GoodGrind

2019 egyik legfontosabb trendje az automatizálás folytatása lesz. Számos megoldással álltak elő, vagy javítottak a PPC platformok, ami időt spórol számunkra. Például a bid stratégiák is egyre megbízhatóbbak és kifinomultabbak lettek, széles körben elérhetővé váltak. De továbbra is nekünk kell felismerni a helyzetet, mikor van szükség változtatásra a cél elérése érdekében, vagy a lehetőségek tengeréből mi illik leginkább a stratégiába és mikor/hogyan valósítsuk meg azt. Az elemzésekhez jövőre is nagy hasznát vesszük az adatvizualizációs eszközöknek, bárki(k) is fejlesztette igazán használhatóvá a Data Studiot, köszi innen is!

Szuper, hogy a PPC-re asszociálva már nem csak szofisztikált search kampányokra gondolunk rengeteg kulcsszóval, hanem az audience listákra is, ami már számos hálózaton rendelkezésre áll a hatékony funnel stratégia kialakításához, megvalósításához. Ezzel párhuzamosan felértékelődik a kreatív menedzsment szerepe is: a perszonalizáltság, az A/B tesztelés már alapnak számít, de biztosan mindenki tud hova fejlődni benne a következő évben is.

A Google és Facebook dominanciáját elkezdik ellensúlyozni más platformok megoldásai is, várom az Amazon, Pinterest és LinkedIn új megoldásainak kiterjesztését.

Izgalmasan alakul a voice assistants használat is, persze ez még főleg külföldi fókusz, amire a honlapokat kell felkészíteni elsődlegesen, de biztosan nagyobb hatással lesz a PPC kampányokra is. Sok helyen olvasom, hogy itt a hype még nagyobb, mint a valós érték, de gondoljunk csak bele, hogy hány évig tartott a „mobil éve” és tessék, csak megérkezett, mint a Google Assistant-es karácsonyi reklám. 🙂

Harsányi Miklós, Café Communications Kft.

Mai korunk buzzwordjei: machine learning és a marketingautomatizáció konverziókkal fűszerezve. A legtöbb platformon csak egy konverzió állítható be célként, de gondoljunk bele, milyen előnyökkel járhatna, hogy a mikrokonverziós pontokat kijelölve több célra is tudna optimalizálni a rendszer, akár súlyozással. További lépés lehet magát a sales funnelt felállítani, és azt betenni célként, így a gépi tanulás a lemorzsolódási pontokra is tudna támaszkodni kezdetben. Fontos lenne 2019-ben a weboldaltervezésnél a PPC-sek és a UX-esek szorosabb együttműködése, fókuszálva a Conversion User Journey-re (röviden CUJ – mert a 3 betűs rövidítések belépők a PPC fogalommekkájába), a mikrokonverziós pontok felmérése és beépítése a landingekbe, majd ezek lefordítása a mérési rendszerek nyelvére.

Villányi Dániel, Café Communications Kft.

A jövő évtől még erősebb KKV és nagy ügyfelek felé elkülönülő fejlesztésekre számítok. A KKV szektornak releváns reszponzív kreatív megoldások és integrált platform fejlesztések a “nagyok”-nak. Az utóbbinál az egyedi felhasználók és a cross-device mérések, valamint az attribúciós modellezés fejlesztését várom. Az analitikai mérések evolúciója kimondottan az európai piacon lesz érdekes, mivel 2018-as év a GDPR bevezetésének “túlélését” jelentette, azonban feltételezhetően a jog gyakorlat még nem forrott ki, illetve 2019-re várható az új e-Privacy rendelet bevezetése, ami szintén megkavarhatja a dolgokat.

Háda Gergely, Senior Digital Analyst, Wavemaker

Az adatvezérelt szemléletmód végre nem csak egy jól hangzó fogalom, hanem elvárás a hirdetők részéről. A kihívást továbbra is az adatok megfelelő gyűjtése, szintetizálása és felhasználása fogja jelenteni. Az idei év jól csengő szavai, a mesterséges intelligencia (AI), ezen belül a gépi tanulás (machine learning), illetve az adatvizualizáció voltak. Bár még számtalan kiaknázatlan lehetőséget rejtenek ezek a módszerek, azonban már látszik az, hogy 2019-ben jelentős mértékben felgyorsíthatják a munkánkat. Alkalmazásuknak köszönhetően gyorsuló ütemben váltják majd le a statikus riportokat a valós idejű dashboardok, a folyamatosan frissülő komplexebb kimutatások, szabályvezérelt alertek, amelyeket felhasználva a megfelelő időpontban tudunk reagálni minden üzleti szempontból kritikus eseményre. A jövő év egyik legmeghatározóbb trendjének mutatkozik az automatizáció. Minden olyan adatfeldolgozással és elemzéssel kapcsolatos folyamat, amely ismétlődő és szabályokkal leírható, az automatizálható, így jelentős mennyiségű erőforrást tudunk felszabadítani nagyobb üzleti értéket teremtő elemzői feladatokra.

Másik meghatározó trend lehet 2019-ben a perszonalizáció. Ehhez könnyen integrálható adatokra van szükségünk. Ennek megvalósítása érdekében már az adatgyűjtés során tekintettel kell lennünk azokra a kapcsolódási pontokra (akár egy felhasználói azonosító, vagy tranzakció azonosító, stb.), amelyek segítségével elvégezhetjük az adatok rendszereken átívelő összekapcsolását. A digitális felhasználói élmény javítása, személyre szabott, releváns kommunikáció állnak a 2019-es feladatlistánk élén.

Vizsy Endre, Head of PPC, Wavemaker

Sok meglepetés érte a szakmát az idei évben, amire nem feltétlen számítottunk, de az egyik legfontosabb trend továbbra is az automatizáció és AI térnyerése lesz. A 2018-as év számos újdonságot készített elő, melyek abban támogatnak, hogy kicsit elengedjük a manuális kampánygyeplőket. Az automata bid stratégiák mellett a kreatív oldal is fejlődik, ahol gyakran jelenik meg a „dinamikus” kifejezés, mely hirdetési típusokkal egyre szélesebb körben találkozhatunk a mindennapokban és rajtuk keresztül még nagyobb teret adhatunk a gépek által nyújtott optimalizálási lehetőségeknek.

Bár automata bid stratégiák régóta rendelkezésünkre állnak, kevesek számára hozhatnak kis hazánkban igazán átütő sikert, mivel a legtöbb esetben csak komoly volumenű kampányoknál fejtik ki jótékony hatásukat, de ezek is folyamatosan bővülnek, és újabb lehetőségeket adnak kezünkbe. Olyannyira új lehetőségeket, hogy a korábban megszokott sales funnel szintek közötti különbségek már-már kezdenek elmosódni és a korábban performance célú felületek awareness célra is használhatóak, illetve fordítva (pl.: target impression share vagy TrueView for action bidding típusok). Jelenleg abba az irányba haladunk, hogy egyre több PPC felület használható egyre több célra és itt érzek egy készülőben lévő átalakulást a PPC menedzserek napi rutinjában is.

Az új irány az ügyfelek üzleti igényeinek és marketing lehetőségeinek mélyebb megértése és olyan PPC szakértők (tanácsadók?) kinevelése, akik erre reflektálva tudják kialakítani a szükséges stratégiát, felhasználva az automatizmusok előnyeit. Izgalmas évre számítok.

Szirmai Samu, Website eXperience Management

A mobil trendek tovább erősödnek, Steve Jobs pedig forog a sírjában: 8 magos cpu és 6” FULL HD vagy QHD kijelző alatt már kőbányai piacon is kiröhögnek. Telefonon éljük az életünket, a felhasználók a nap lassan gyakorlatilag 100%-ban a social feedet görgetik az OLED panelen, de ha épp úgy kell akkor intravénásan, pár másodperc alatt érkezik az információ. A desktop fulladozik? Nem mondanám. Munkaeszközként jelen van az életünkben a mindennapok során, de ha vetünk egy pillantást a mobilos elérésekre, a konverziós arányokra és átlagos kosárérték alakulására, akkor nem egy rocket science megjósolni a jövő digitális trendjeit.

A fentiekből kifolyólag a szegmentált elemzésre még nagyobb hangsúlyt kell fektetni. A mobileszközök térhódítása az analitikára és a UX-re is jelentős hatással van, egy desktopon hatékony sales channel már nem biztos, hogy ugyan azt az eredményt éri el mobilon.

Vajda Éva, ügyvezető, iWebMa

A 2019-es PPC és analitika trendek szerintem 2 fő irány felé mutatnak: A perszonalizáció és a stratégia fontossága. Az egyre okosabb AI alapú, “smart” formátumok és célzások megkönnyítik, hogy sokkal relevánsabb válaszokat adhassunk a felhasználóknak a teljes vásárlási ciklusban. Ebbe a sorba illeszkedik az egyre szofisztikáltabb közönség alapú célzások, reszponzív hirdetések és minden adat alapú megoldás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a PPC és analitika szakemberek munkája felesleges lesz, sőt.

Egyre komolyabb tudás kell ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani a folyamatos fejlesztésekkel. A repetitív, automata által is elvégezhető feladatok helyett azonban a fókusz a magas hozzáadott értékű, stratégia gondolkodásra fog helyeződni. Csak az lesz versenyképes, aki képes az adatokból kinyerni a megfelelő információt és az alapján egy komplex megoldást kínálni. Mindemellett a videó, a hangalapú keresés, valamint a mobil tovább növekvő dominanciájáról sem feledkezhetünk el, de önmagukban ezeket a trendeket is csak akkor tudjuk kiaknázni, ha nem eszközökben és silókban, hanem egy teljes képben gondolkodunk. Az attribúció, a multi device és omnichannel világban, a GDPR szabályozással csak akkor tudjuk hatékonyan elérni és megszólítani az egyre több “adlergic” felhasználót, ha magasabbra tesszük magunknak is a lécet és tudatos stratégiában gondolkodunk.

Geiger Tamás, Head of Analytics, JabJab

Talán nem én leszek az egyetlen, aki ezt a két szót leírja: automatizáció és perszonalizáció. Főleg a gépi tanulás térnyerésének köszönhetően mindkettő még szofisztikáltabb megoldásokat fog szülni 2019-ben.

A Google több fontos fejlesztést is kihozott a YouTube hirdetésekhez, egy fontos blokkoló tényező azonban még mindig nehezíti főleg a KKV-k esetében ezek kihasználását: nincs hozzá videó tartalom ügyfél oldalon. Épp ezért lehet talán egyre fontosabb kiaknázni azon szolgáltatásokat, amelyek viszonylag kis belépési küszöbbel, néhány tíz dolláros havi díjért adnak lehetőséget videó animációk elkészítésére is. De talán a Google is kijön egy hasonló eszközzel, mint amilyen a Facebook video template funkciója.

Még mindig nagyon kevesen aknázzák ki azt a lehetőséget, hogy a tartalmakat a „saját térfélen belül” igazítsák a felhasználó érdeklődéséhez. Főleg a GDPR bevezetése óta felértékelődött az ún. 1st party adatok megfelelő gyűjtése, szegmentálása és kihasználása, ennek egyik legjobb eszköze az on-site perszonalizáció, amit most már akár ingyenesen is ki tudunk próbálni a Google Optimize segítségével.

Emellett izgatottan várom, hova növi ki magát a virtuális valóság, mint lehetséges marketing és sales eszköz, a Facebook talán itt előzni fog másokkal szemben.

Németh Alma, PPC & SEO Account Manager, Reprise Digital

2019 nagyrészt arról fog szólni, mint 2018, csak még gyorsabb ütemben és nagyobb mértékben terjed majd a mobil, videó, AI, AR és VR.

google predictions

2019 továbbra is a két nagy hirdetői felület, Google és Facebook harcáról fog szólni. Melyikük tud még több “felhasználóbarát” hirdetéssel előrukkolni? Lehet, hogy az ötleteket egymástól veszik át, de ezen a piacon sosem az számított ki találta ki előbb, hanem az, hogy ki csinálja jobban: ki tudja jobban kielégíteni a felhasználók igényeit vagy legalábbis meggyőzni őket, hogy az adott szolgáltatással nekik sokkal jobb lesz.
Kíváncsian várom, hogy mit hoznak például a YouTube Stories, Facebook-os Lasso, horizontális Instagram hírfolyam újdonságok.

Ne felejtsük el a már létező, feltörekvő hirdetési felületeket: a LinkedIn egyre inkább előretör (felhasználóbarát hirdetéskezelő, a CPM árak esnek). A 2019-es év nagy kérdése lehet, hogy a WhatsApp-on belül is lesz-e hirdetés, például az Instagram Stories hirdetéshez hasonló WhatsApp Status hirdetés – jelenleg a Facebook hirdetésből üzenet küldés céljából lehet terelni a felhasználót a WhatsApp-ra.
Vajon fennmarad-e az IGTV? Ha igen, akkor biztosan megjelennek a hirdetések a videóknál – az elején leginkább instream hirdetéseket tudok elképzelni.

Ugyancsak hatalmas dilemma, hogy a Z generációt hogyan tudja megszólítani a Facebook és a Google, hiszen ez a fiatalabb generáció egyre inkább elfordul tőlük. A mikro-influencer-eknek nagy jelentősége lesz, illetve a minőségi és helyesen használt tartalomnak, hogy mennyire hiteles, natív és személyre szabott az üzenet. Milyen videót érdemes készíteni: vertikálisan vagy horizontálisan gyártsuk??‍♀️

A fiatalok bevonására pedig próbálnak új organikus és fizetett hirdetési formátumokat fejleszteni, mint például a Shopping on Instagram, ami növeli a vásárlási hajlandóságot. Ezeket a posztokat még nem lehet meghirdetni, de van egy érzésem, hogy 2019-ben ez megváltozik.

Valószínű, sok botrányos leleplezéssel, mint személyiségi jogok megsértése, és további finomságok, spékeli meg a “two giants” még az új évet, ami szintén hatással lehet a felhasználók viselkedésére az online felületeken és a hirdetésekre is.

_____________________

A PPC Pro csapat nevében szeretném megköszönni minden olvasónknak, hogy követett minket az év során! 2019-re nagy tervekkel fordulunk rá, néhány nap múlva elindítjuk angol nyelven a PPC Pro Global csoportot, elérhetőek lesznek a weboldalon PPC Pro Academy részletei és Q1-ben útjára indul a hírlevelünk is. 🙂 Boldog új évet kívánok, gyere velünk jövőre is!

A szerző

Bay Áron

11 éve foglalkozom PPC kampányok kezelésével és több mint 1,8 milliárd forintnyi költést menedzseltem a Google Ads és Facebook hirdetési rendszerekben. Emellett 10 éve foglalkozom digitális analitikával, kedvenc témáim a mobil app analitika, az A/B tesztelés és konverzióoptimalizálás illetve az utóbbi időben egyre jobban foglalkoztat a videó analitika is. A PPC Pro szakmai csoport alapítójaként és a PPC Pro Meetup házigazdájaként szívügyem az oktatás és az utánpótlás képzés.
PPC Pro Facebook-csoport

Csatlakozz Facebook-csoportunkhoz!

PPC és analitika, nem csak Pro felhasználóknak.

Belépek

Írj nekünk!

Kérdésed van? Cikket írnál? Van egy jó képzésed? Feladnál egy álláshirdetést? Írj üzenetet!