Google Marketing Live 2019: mindenhol minden

Friss, ropogós újdonságokkal szolgált idén is a Google most már hagyományosnak mondható tavaszi eseménye, a Google Marketing Live 2019, ahol bejelentik a következő nagyjából 1 évben megjelenő fontosabb újdonságokat.

Az idei év ugyan nem szolgált akkora nagy durranásokkal, mint a tavalyi, elvégre nem nevezhetik át a termékeket minden évben, de azért idén is akadt bőven új funkció, ami hasznos lehet mindenkinek, még kicsiny hazai piacunkon is.

Google Marketing Live 2019

Ha egy bekezdésben szeretném összefoglalni az idei újdonságok fő csapásirányát, akkor talán így lehet fogalmazni: minden mindennel picit összeolvad, korábbi éles határvonalak mosódnak el.

Számok, számok, számok, ééééés…. privacy

Mint a legtöbb hardveres és szoftveres bejelentésekkel kapcsolatos eseményen, a Google Marketing Live 2019 eseményen is megkaptuk, mennyire sokan használják a Google egyes szolgáltatásait, ami ebben talán picit új hullámos volt, az az okos eszközök, okos kijelzők megemlítése mindennapjainkban. Nyilván ez kevésbé a magyar átlag család technológiai lehetőségeit fedte le, de talán nem is annyira távoli dologról volt szó még hazai viszonylatban sem.

Ami viszont feltűnt, hogy nem is nagyon emlékszem, mikor hallottam utoljára ekkora kulcsszó sűrűséggel a „privacy” szót. Akármilyen innovációról is volt szó, akármennyire is közönségekről és a személyre szabott üzenetekről volt szó, mindenhol ott volt egy félmondatban vagy csak egy szóban, mennyire fontos a Google számára, hogy minden innováció alapja az egyének, a személyes adatok védelme legyen.

Be responsible… Be there… Be useful

Hogy ez a gyakorlatban mennyire lesz valós és valóban működő dolog, azt vélhetően csak a következő hónapokban tudjuk meg, de a személyes véleményem vagy inkább megérzésem, hogy ezekkel a szófordulatokkal a Google talán első körben az egész adtech iparágat mostanában fojtogató adatvédelmi parákra próbált jó előre, pro-aktívan reagálni, másrészt a szintén többször elhangzó nyílt, szabad és független internet vélhetően az EU nemrég elfogadott, szerzői jogokkal foglalkozó irányelvének 13-as cikkejére volt valamiféle reakció vagy áthallás.

Discovery Ads

Hol is jelenhetünk meg ezzel?

A Google Marketing Live 2019 első fontos bejelentése egy új hirdetési formátum, vagyis inkább új kampány formátum, amelynek elérése kombinálja a Google különféle felületeit, hogy ezeken egységesen érje el azon felhasználókat, akik valami iránt épp nagyon érdeklődnek és nagyon abban a fázisban vannak, hogy befogadjanak valami újat, valami új terméket, szolgáltatást, üzenetet.

A bemutatóból nem volt nekem teljesen egyértelmű, hogy ez milyen módon lesz célozható, kezelhető, szofisztikálható, de elsőre egy olyan kampány típust értek ebbe bele, ami első sorban reszponzív hirdetésekkel, főleg in-market és custom intent alapú közönség célzásokkal fog operálni, tehát olyanokat ér el, akik adott témában azért már egy ideje keresgélnek és tartalmat fogyasztanak.

Gallery Ads

Az következő bejelentés egy új Kereső hirdetési formátumról szól: a Gallery Ads a képeket hozza el az alapvetően a kezdetektől szöveges hirdetésekkel operaló Google Keresőbe, ráadásul nem csak egy képpel, hanem rögtön egy galériával.

Gallery Ads – Képek a Kereső hirdetésekben

Mielőtt mindenki elkezdi dörzsölni a kezét: ide alapvetően stock minőségű fotók kellenek majd, nem szimpla termékképek egy átlag webshop termék adatlapjáról.

Első sorban azon hirdetők számára találták ki, ahol a képekkel való történetmesélés valóban fontos eleme az értékesítésnek. Egy nagyon tipikus példája lehet ennek a legtöbb ruha márka, de talán az utazási irodák is lehetőséget kapnak arra, hogy vonzóbb módon tudják megmutatni, hova is juthat el az érdeklődő világjáró.

App deep linkek

A „mobil éve” sokáig egy várt robbanás volt, aztán mindenki rájött, hogy ez nem egy hirtelen változás lesz, hanem szépen, lassan, de biztosan bejött az emberek mindennapjaiba és most már menthetetlenül része az online jelenlétünknek.

Egyre több cég kínál mobil appot a weboldalon is elérhető tartalmak mellé, mivel ezek jellemzően több lehetőséget tudnak kihasználni a mobiltelefon eszközkészletéből és marketing szempontból is több lehetőséget ad a cégek számára (elég csak a célzott push notification-ökre gondolni).

Ha ott a mobil app a készüléken, általában azt preferálnák a felhasználók

Ezen mobil appok egyik fontos jellemzője (lehet), ha ún. deep linkeket tartalmaznak.

A weben teljesen természetes, hogy egy webshopban egy termék adatlapnak egyedi URL-je van, azt könnyen lehet copy/paste módon megosztani mindenki mással, mobil appokban ez a könnyű azonosítás azonban nem triviális. A deep linkek segítenek abban, hogy egy webes link ne csak megnyitni tudjon egy már telepített appot a telefonunkon vagy tabletünkön, hanem rögtön egy belső képernyőre jusson a felhasználó a megnyitás után.

Ahogy ezek a deep linkek egyre jobban elterjedtek napjaink mobil appjaiban, úgy vált egyre égetőbb szükséggé a lehetőség, hogy a hirdetésekben ezeket fel tudjuk használni.

Nemsokára az ígéret szerint a Google Ads szinte minden részében lehetőségünk lesz a normál webes cél URL-ek mellett deep linkeket is használni. Ez azonban inkább tűnik nekem egy picit megkésett reakciónak, hisz például a rivális Facebook már jó ideje lehetőséget biztosít például a saját termék katalógusaiban a webes URL-ek mellett iOS és Android deep linkeket is megadni. Ezzel együtt természetesen örülünk a fejlesztésnek, sok hirdetőnél hasznos és régóta várt funkció lesz ez.

Számomra fontos kérdőjel még a jövőre nézve, mikor lesz a hirdetés kezelésben fontos szereplő, ha egy cégnek a weboldal és a mobil app mellett (vagy épp a mobil app helyett) Progressive Web App-ja van (PWA). A PWA-k főleg Chrome böngészővel felvértezett gépeken és persze Android telefonokon fejlődtek nagyon sokat az elmúlt 1-2 évben, de iOS és macOS rendszereken is egyre több funkciók implementál az Apple.

Még, még, még: Gépi tanulás

A tavalyi év egyik fontos visszatérő gondolata volt, hogy a gépi tanulás, mint technológia egyre jobban része lesz ezeknek a hirdetési rendszereknek, így a licit stratégiák is egyre jobbak és hasznosabbak lehetnek.

Az idei Google Marketing Live 2019-en bejelentettek egy új licit stratégiát Kereső kampányokhoz: Maximize Conversion Value. Ez tehát az eddigiekkel ellentétben nem a konverziók darabszámát veszi majd alapul, hanem azok értékét, így nagyon ügyesen lehet a bevétel maximalizálására optimalizáló kampányokat futtatni.

Ehhez viszont az is kellhet, hogy a nem online eker jellegű konverzióknak is különféle értéket adhassunk. Erre a konverziós kód „conversion value” paramétere eddig is lehetőséget biztosított, hamarosan viszont a felületen létrehozott szabályokkal is meghatározhatunk különféle értékeket, így például ha egy konvertáló felhasználó egy adott audience tagja, más konverziós értéket kaphat, mint mindenki más.

Ide tartozik még egy másik újdonság is: hamarosan a store visit konverziókat is képes lesz figyelembe venni egy-egy licit stratégia, így könnyen lehet olyan kampányt futtatni, ami online büdzséből offline bevétel növelést érhet el első sorban nagyobb bolt láncoknál.

Szofisztikáltabb konverziók

Egy Google Ads fiókban könnyen előfordulhat két olyan kampány, amelynek más céljai vannak: az egyik az online eladásokat pumpolja, a másik a hírlevél feliratkozókra megy rá. Az egyik whitepaper letöltésekkel próbál nagyobb merítést szerezni egy B2B kampányban, a másik már forróbb célzással kvalifikált lead-eket.

A kampány szintű konverziókkal lehetőségünk lesz hamarosan kijelölni, melyik kampány mely konverziókat vegye figyelembe, amikor a benne működő licit stratégiának számolnia kell. Ez tehát felülbírálja a fiók szintű beállítást, ahol a teljes fiók összes kampányára tudtuk eddig csak kijelölni a licit stratégiák számára figyelendő konverziókat.

Ugyanennek az újdonságnak egy másik fontos eleme a conversion action sets, amivel több konverziós eseményt tudunk egy csoportba gyűjteni, hogy ezeket könnyedén hozzárendelhessük több kampányhoz is.

Szintén fontos problémát oldanak meg a szezonális beállítások, amellyel lehetőségünk lesz arra, hogy megadjuk a rendszernek, mikor volt egy fontos akciónk, vagy netán weboldal kimaradásunk, olyan események, amelyek irreális módon befolyásolják a licit stratégiák működését. Erre egyrészt előre tudnak majd készülni ezek a licit stratégiák, másrészt utólag nem veszik majd figyelembe ezeket a napokat, így (talán) nem borulnak meg a számok egy jól sikerült akció utáni napokban.

YouTube

A YouTube hirdetéseknél idén kevésbé voltak nagyívű és nagyon nagynak mondható bejelentések: ha vannak már videóink, ezekből gépi tanulással képesek lesznek 6 másodperces bumper ad-eket létrehozni automatikusan

Közönségek újragondolva

Megvallom a bejelentések ezen részén nem győztem mosolyogni, nem lehetett egyszerű komoly arccal előadni ezeket az újdonságokat, amelyeket én megvallom kevésbé érzek innovációnak, sőt…

Szóval egybe vonják a Custom Affintiy és Custom Intent közönségeket és hát találjátok ki, mi lesz az új neve: dopergés….. TÁDÁÁÁÁ… Custom Audiences.

És hogy legyen hova felhasználni a similar, lookalike, ugyanaz, de mégis más közönségeket, lényegében ezekbe a custom audiencekbe bekerül egy funkció, ami a csili-vili Audience Expansion nevet kapta és bármennyire is meglepő, itt arról van szó, hogy az általad kulcsszavakkal, URL-ekkel, appokkal leírt egyéni közönséget elérését kiterjesztik tovább… izé… hasonló felhasználókra is, aminek a híg mivoltát egy csúszkával lehet állítani (hol is láttam már ilyet, hol is… hol is… 😉 )

Nagyvállalatoknak: TV, TV, TV

Az első sorban nagyvállalatoknak szánt Display&Video 360 platformon már eddig is lehetett audio inventory-t elérni és hirdetni például Spotify-on, ezt egészítik ki most prémium nemzeti ás helyi TV adók reklámhelyeivel.

The show must go on…

Az idei Google Marketing Live 2019 is hozott több fontos és néhány kevésbé markáns bejelentést és bár idén (szerencsére) nem kell új termékneveket és összeolvadó termékeket megtanulni, lesz bőven miben fejlődni, ha cégünknek vagy ügyfeleinknek a legújabb, legjobb megoldásokat szeretnénk adni.

A szerző

Geiger Tamás

A JabJab Online Marketing csapatának vagyok a vezetője .12 éve foglalkozom PPC-vel, ennél is több éve analitikával, az elsők között vetettem bele magam a tag manager rendszerek mély bugyraiba. Mérnök informatikusként végeztem szoftvertechnológia szakon, a mai napig igyekszem kombinálni programozói tudásomat és a vállalkozóként szerzett üzleti és marketing tapasztalataimat. A PPC Pro csoport társ-adminjaként is szívügyem az oktatás és utánpótlás nevelés.
PPC Pro Facebook-csoport

Csatlakozz Facebook-csoportunkhoz!

PPC és analitika, nem csak Pro felhasználóknak.

Belépek

Írj nekünk!

Kérdésed van? Cikket írnál? Van egy jó képzésed? Feladnál egy álláshirdetést? Írj üzenetet!