Sztorik és hirdetések

Mark Zuckerberg pár hete megosztotta a cég befektetőivel és újságírókkal a Facebook jövőjével kapcsolatos gondolatait, aminek egyik központi eleme az volt, hogy a felhasználók áttérnek a feed alapú tartalom fogyasztásról (és megosztásról) a sztori alapúra.

Ok, volt már ilyen, hogy a FB megjelölt valami tendenciát, elkezdte abba az irányba tolni a cégeket, aztán nem jött be (mindenkinek). Lásd a videók esetét.

A sztoriknál talán más lesz a helyzet, mert egyrészt nem csak a Facebook platformjain látható ez az irány, másrészt a mindennapokban is tapasztalhatjuk, akár az ismerőseinken, ahogy egyre népszerűbb ez a felület. Itt az ideje hát, hogy néhány szót beszéljünk a sztorik erejéről a hirdetésekkel kapcsolatban.

Mi az a Sztori?

Tisztázzuk, az alapokat: a sztorik olyan tartalmi elemek,
• amik kitöltik a teljes képernyőt,
• alap esetben 24 óra múlva eltűnnek,
• általában sok interaktív elemet tartalmaznak,
• gyorsan készülnek, napjában többször,
• a publikálón kívül nem látja más, az “olvasóktól” érkező reakciókat
• max. 15 másodpercig láthatók. Ha videó, akkor is ez a limit. 15 másodperc után ugrik a következőre.

Szóval egy teljesképernyős, impulzus megosztást, gyors tartalomfogyasztást biztosító felület, amit egyébként egyre szívesebben használnak, ráadásul már nem csak a fiatalok.

Sztorik és hirdetések

OK, itt a felület, hogyan hirdessünk? Egyrészt ha valaki nem piszmog külön a Facebook hirdetési beállításainál az elhelyezéssel, akkor a Hirdetéskezelőben készített reklámoknál automatikusan hirdet Sztorikban is. Ez egyszerre jó hír, és egyszerre rossz.

Instagram, Messenger és Facebook esetében is használhatjuk a sztorikat. Felkészül: Whatsapp

Instagram, Messenger és Facebook esetében is használhatjuk a sztorikat. Felkészül: WhatsApp

Jó, mert Sztorikban így több felhasználót tudunk elérni, másrészt ugyanazokat gyakrabban úgy, hogy egy kreatívot kell készíteni hozzá. Ugyanis a fekvő vagy négyzetes képeinket a Facebook alul és fölül kiegészíti a képből kivett színekkel, illetve a szöveggel.

És itt van rögtön a negatívum is. Ugyanis annak ellenére, hogy ez kitöltés sokszor nagyon kulturált, már-már szép, de messze nem hoz ki mindent a Sztorik lehetőségeiből. Ráadásul sokszor nem tudja a rendszer jó színekkel kitölteni a fölösleges helyet, ami viszont nagyon gázul néz ki.

A kisebb képek körüli helyet kitölti a rendszer, ráadásul a kitöltés színén is változtathatunk. Bár nem feltétlenül érdemes.

A kisebb képek körüli helyet kitölti a rendszer, ráadásul a kitöltés színén is változtathatunk. Bár nem feltétlenül érdemes.

Viszont van lehetőségünk arra is, hogy dedikáltan Sztorikhoz készítsünk hirdetéseket.

Ilyenkor egyrészt a teljes felületet ki tudjuk használni, másrészt szabadabb elrendezéseket használhatunk.
Sőt, lehetőségünk van arra is, hogy készítsünk Instagram Sztori galériát, amikor három darab hirdetés jelenik meg egymás után.

Ez már a történetmesélés irányába megy el, hiszen egymás után jelennek meg a kreatívok, egymásra építve, így hatékonyabban tudunk megjelenni, ebben az esetben összesen akár 45 másodpercig.

Ha csak az Instagram sztorit választjuk ki az elhelyezéseknél, használhatjuk a galéria formátumot is.

Ha csak az Instagram sztorit választjuk ki az elhelyezéseknél, használhatjuk a galéria formátumot is.

A hirdetések ráadásul az organikus sztori publikálás hátrányait is képesek megoldani. Az egyik ilyen az időbeliség. Hiszen a hirdetés nem csak 24 órán keresztül marad aktív. Ennél fontosabb a linkek kérdése.

Instagram sztorik esetén ugyanis 10.000 követő alatt maximum az IG TV csatornánkra tudunk linkelni. Hirdetésekből viszont bárki tud forgalmat terelni. És érdemes is.

Persze vannak korlátai is a hirdetéseknek. Interaktív (un. koppintható) elemeket nem tudunk például a hirdetéskezelőben létrehozni, ezekről sajnos le kell mondanunk.

Ezeket még magukon az Instagram Sztorikról indítva sem tudjuk kiemelni. Vagyis nem tudunk olyan Sztorit hirdetni, amiben szavazás van, vagy amelyikbe betaggeltünk egy másik profilt.

Tippek

– Készíts önálló kreatívokat a sztori hirdetésekhez
– Ha automatikus elhelyezést használsz, a hirdetés kreatívnál akkor is használj eltérő formátumot
– Használd a galéria típusú sztori megoldást is
– Ne megszokásból írd a szövegeket, mert pl. a “kattints ide” szófordulatnak nincs értelme ezeken a felületeken

A sztorikat nem csak márkaépítésre lehet használni. Régóta látunk nagyon jó konverziókat ezekből a felületekből, de elsősorban azoknál a kreatívoknál, amik kifejezetten sztorira készültek.

Vagyis érdemes használni sztori hirdetéseket, de optimalizáljuk hozzá a kreatívokat!

A szerző

Lévai Richárd

Az első weboldalamat egy ügyfélnek 1999-ben készítettem, 2000-ben pedig webhosting szolgáltatást indítottunk, amihez saját analitikai rendszert fejlesztettünk, de ezt csak a Google Analytics megjelenéséig folytattuk. 2010-ben indítottuk el a Közösségi kalandozások blogot, amelyik - ahogy a neve ígéri - elsősorban a közösségi marketinggel foglalkozik. Az elmlúlt években azonban egy komplexebb irányba mozdultam, ennek az eredményei a Smart Marketing Kora blog, ami azzal foglalkozik, hogyan lehet hatékony online marketing folyamatokat építeni a mobil központú világunkban.
PPC Pro Facebook-csoport

Csatlakozz Facebook-csoportunkhoz!

PPC és analitika, nem csak Pro felhasználóknak.

Belépek

Írj nekünk!

Kérdésed van? Cikket írnál? Van egy jó képzésed? Feladnál egy álláshirdetést? Írj üzenetet!