PPC Pro Podcast – 2. adás

Dacára a nyárnak és az ezzel együtt járó uborka szezonnak az elmúlt hét is bővelkedett fontos és érdekes hírekben. Fogadjátok sok szeretettel a PPC Pro Podcast második adását az elmúlt hét fontosabb híreivel.

A podcast szöveges átirata a hírekhez vezető linkekkel:

Facebook Ads: hamarosan WhatsApp chat-et megnyitó hirdetéseket is létrehozhatunk

https://www.facebook.com/business/news/helping-businesses-chat-with-customers-at-scale-on-whatsapp

A Facebook által felvásárolt Whatsapp új Business API-t kap annak érdekében, hogy a cégek jobban tudják kezeli és skálázni az app felületen létrejövő beszélgetéseket.
Ebben a hírben jelentette be a Facebook azt is, hogy a saját Messenger platformjuk mellett hamarosan már közvetlenül a Whatsapp chatbe irányuló kampányokat is létrehozhatunk.

A kampányok statisztikából az is ki fog derülni, mennyi beszélgetés indult így el továbbá mennyi új felhasználótól érkezett üzenet cégünkhöz a kampányok hatására egy héten belül.

Google Ads fiók pontszám béta

https://support.google.com/google-ads/answer/3416396?hl=en

Egyre több fiókban tűnik fel egy nem is annyira új béta: már tavasszal is lehetett olyan blog postokat olvasni, amelyek egy nagyon szűk körben megjelent bétáról számoltak be: a fiók pontszám vagy account health score számos beállítást vesz figyelembe és egy százalékkal kifejezett pontszámot ad arról, mennyire használunk ki mindent a kampányainkban.

A személyes szubjektív meglátásom, hogy itt nem biztos, hogy mindent képes figyelembe venni a rendszer: egy sales page nem feltétlenül ad lehetőséget sitelinkek használatára, ennek ellenére az ilyen kampányokban elmaradó sitelinkek rontanak a fiók értékelésén. Hasonlóan stratégiai kérdésekben nyilván nem tud az értékelés kellően okos maradni, hisz egy brand kulcsszavakat célzó kampányban sokszor lehet kevésbé a CPA és a konverzió a fókusz mint inkább a minél magasabb és tartós megjelenési arány.

Google Display Network: megszűnő és egyszerűsödő mobil app célzások

https://support.google.com/google-ads/answer/9051067?hl=en

A szakmát erősen megosztó hírként érkezett meg sokunk email fiókjába a hír, hogy a Google szeptemberben kivezet egy sor olyan beállítást, amivel display kampányokban ki tudtunk zárni mobil applikációkat.

Sokan tapasztaltuk sok kampányban, hogy a megjelenések sok esetben nagyon gyenge forgalmat hoztak mobil appokból, számos játék és zseblámpa app generált egy időben akár komolyan forgalmat is mindenféle eredmény nélkül. Az ilyen és hasonló esetekben volt megoldás az adsenseformobileapps.com domain kizárása, mint placement, ezzel a kampányt vagy hirdetéscsoportot teljesen kiemeltük a mobil applikációkban elérhető inventory-ból. Ez a lehetőség megszűnik és az így korlátozott kampányok szeptemberben elkezdenek újra megjelenni mobil appokban, így érdemes odafigyelni és szorosabban ellenőrizni az eredményeket.

Szintén ide vonatkozó hír, hogy ugyancsak szeptemberben megszűnnek a display kampányok eszköz célzásainál a szofisztikáltabb kategóriák, így hamarosan egyedül a desktop, mobil és tablet lehetőséget közül választhatunk.

Megszűnik továbbá az ún “G-mob mobile app non interstitial” tartalmi kizárás is.

Iparági oldalról az első reakciók vegyesek: vannak, akik első sorban a következő negyedéves beszámolót előkészítő műveletről beszélnek, mások érdekes kihívásnak tekintik a változást.

Facebook Ads: Playable Ads

És ha már mobil applikációk, a Facebook egy sor újdonságot jelentett be mobil appokat hirdető kampányokhoz.

https://marketingland.com/facebook-launches-playable-ads-tests-retention-optimization-for-app-advertising-245312

A Google már egy ideje lehetőséget biztosít mobil app hirdetőknek olyan hirdetéseket futtatni, amelyekben az applikációt annak teljes letöltése nélkül ki lehet próbálni jellemzően korlátozottabb funkciókkal. Ezek a játék futások jellemzően a hirdetés megjelenési helyén futnak, így alapvetően nem hagyják el a felhasználók a felületeket.

Hasonló megoldást jelentett be a Facebook a ChinaJoy konferencián. A hírfolyamban megjelenő hirdetést ugyanúgy app install céllal lehet létrehozni, azonban a képes vagy videós megjelenés helyett a felhasználók magát a játékot próbálhatják ki a végleges telepítés előtt, így még minőségibb, eleve elkötelezettebb felhasználókat szerezhet minden applikáció.

Facebook Ads: retention optimalizálás

Szintén Facebook és szintén mobil applikációkhoz kapcsoló hír, hogy szűk körben tesztelnek egy új licitálási lehetőséget, amelynél első sorban olyan felhasználók felé jelenítik meg a játék app promóciós hirdetéseket, akik nagyobb valószínűséggel fognak játszani az app-al.

Facebook Ads: Minimum ROAS bidding

Még mindig Facebook hirdetések: régi hiányossága a Facebook hirdetéseknek, hogy bár nagyon sok olyan lehetőséget kínál, amelyet e-kereskedelmi szereplők használhatnak ki, a licit stratégiák inkább a konverziók árát és nem az értékét vehették célba.

Az új minimum ROAS stratégia viszont innentől lehetőséget biztosít a hirdetőknek, hogy a Facebook pixelen, illetve a mobil SDK-n keresztül küldött bevételi adatokat figyelembe véve a kampány a költés és a bevétel arányát adott szinten tartsa, így mostantól nem csak a konverziók darabszáma lehet fókuszban, hanem azok értéke és így a nagyobb értéket behozó felhasználók elérése.

A lehetőség várhatóan szeptemberben jelenik meg a hirdetők számára.

Bing Ads: cél CPA és konverziók maximalizálása stratégiák

https://advertise.bingads.microsoft.com/en-in/blog/post/july-2018/automated-bidding-strategies-target-cpa-and-maximize-conversions

Új licit stratégiákat jelentett be a Bing Ads is, akik a UserVoice platformon keresztül gyűjtik folyamatosan a felhasználói visszajelzéseket a hirdetési rendszerből hiányolt funkciókkal kapcsolatban. Ennek toplistás helye volt eddig a cél CPA és konverziók maximalizálását lehetővé tevő licit stratégia.

A sok szavazó örömére múlt héten bejelentették, hogy az Ausztráliát, Kanadát, Németországot, Egyesült Királyságot és Egyesült Államokat célzó kampányokban mostantól elérhető ez a működés, amennyiben a Bing Ads mérőpixel, a Universal Event Tag 30 nap alatt legalább 15 konverziót látott az oldalon.

Arra is lehetőségünk van, hogy a hirdetéscsoport szintjén vagy akár egyes kulcsszavaknál meghagyjuk a kézi liciteket annak ellenére, hogy a kampány többi eleme a beállított célok mentén licitál a keresési aukciókban.

Ezzel együtt a már megszokott licit módosítók lokációra, eszközre vagy például időszakra segíthetnek abban, hogy az automatikus licitálás során bizonyos körülményeket kiemeljünk vagy akár ki is kapcsoljunk, így nem kell például a kimondottan mobil eszközökre célzott kereső kampányban csak azért bekapcsolni az asztali számítógépeket, mert azt az automata licit miatt nem lehet másként használni.

Fontos azonban tudni, hogy akár csak a Google Ads esetében, a Bing Ads-nél sem használhatóak olyan külső eszközök, mint a Google Search 360 vagy a Marin az automata licit stratégiát alkalmazó kampányokban.

BigQuery: gépi tanulás modul bétában

https://cloud.google.com/bigquery/docs/bigqueryml-intro
https://cloud.google.com/bigquery/docs/bigqueryml-intro#resources

A Google Marketing Live konferencia után néhány héttel tartotta meg a Google az inkább fejlesztőknek szóló Google Cloud Next konferenciát, ahol hasonlóan sok érdekes és izgalmas újdonságot jelentett be a Google.

Az analitikai iparág számára talán legfontosabb újdongás a BigQuery ML bejelentése volt, amely a Machine Learning, tehát a gépi tanulás funkciót és ezen keresztül a prediktív analitika lehetőségét hozza el a BigQuery felhasználóknak.

Akik ott voltak a legutóbbi PPC Pro meetupon, azoknak meséltem már a BigQuery-ről és hogy dacára annak, hogy fizetős termékről van szó, ez havi szinten akár csak néhány tíz dollárból is megúszható, így akár még KKV-k számára is érdekes eszköz lehet mélyebb adatelemzésekhez.

A BigQuery ML a meglévő táblákban tárolt adatokból kiindulva tölt fel adatokkal egy gépi tanulás algoritmust, hogy azokból prediktív módon lehessen következtetéseket kinyerni. A béta során a lineáris regresszió és bináris logisztikus regresszió modellek érhetőek el.

A gépi tanulás felől érdeklődőknek a Google számos kurzust is biztosít annak érdekében, hogy az alapoktól kezdve tanulhasson bele mindenki az adatelemzés ilyen irányú világába.

A szerző

Geiger Tamás

A JabJab Online Marketing csapatának vagyok a vezetője .12 éve foglalkozom PPC-vel, ennél is több éve analitikával, az elsők között vetettem bele magam a tag manager rendszerek mély bugyraiba. Mérnök informatikusként végeztem szoftvertechnológia szakon, a mai napig igyekszem kombinálni programozói tudásomat és a vállalkozóként szerzett üzleti és marketing tapasztalataimat. A PPC Pro csoport társ-adminjaként is szívügyem az oktatás és utánpótlás nevelés.
PPC Pro Facebook-csoport

Csatlakozz Facebook-csoportunkhoz!

PPC és analitika, nem csak Pro felhasználóknak.

Belépek

Írj nekünk!

Kérdésed van? Cikket írnál? Van egy jó képzésed? Feladnál egy álláshirdetést? Írj üzenetet!